Zöldként is vehetsz parkettát!

0 Comments

parketta

A fa padlók előállítása, ha tetszik, ha nem erdőkivágással jár. Némi odafigyeléssel azonban sokkal többet tehet egy hétköznapi ember is a környezetéért, mint gondolnánk.

A fenntartható fejlődés minden jóérzésű ember számára fontos. A parkettázással kapcsolatban azonban nem sok minden jut eszünkbe arról, vajon mit is kellene tenni, hogy azzal kevésbé ártsunk a világnak.

Némi plusz információ a padlókról, és egy egyszerű gondolkodásmód elsajátításával rettentő sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a parketta kiválasztás ne jelentsen egyértelműen erdőkiirtást.

A Jepetto Parketta Stúdió szerint több dolgot is tehetünk annak érdekében, hogy úgy legyen otthon szép padlónk, hogy közben a fenntartható fejlődést szolgáltuk.

Hosszú távon gondolkodj!

A legfontosabb dolog, hogy az ember hosszú távra gondolkodni. Bár nyilván senki nem úgy vesz parkettát otthonra, hogy azt 1-2 év múlva lecserélje, nem szabad elfelejteni, hogy egy parketta akár 50-60 évig is szolgálhatja az embert.

A parketta élettartamára, mint tulajdonságára legalább akkora figyelmet kell szentelni, mint az árára.

Figyeld a minősítéseket!

A parketta alapanyagául szolgáló fa származhat erdőkiirtásból, de felelős erdőgazdálkodásból, ahol nemcsak az erdő újratelepítéséről, az állatvilág megóvásáról gondoskodnak, de a helyi lakosok érdekeiről is. Egy egy minősítés megléte fontos szempont kell legyen a parketta kiválasztásnál.

Milyen gyorsan újul meg?

A fa megújuló erőforrás. De belátható, hogy ez alapvetően nagyon lassan megy végbe. 50-120 év alatt. Pedig ez nem feltétlenül igaz. Vannak olyan parketták, amiknek az alapanyaga 5-7 évente megújul, ráadásul még fát sem vágnak ki miatta. A parafa padló, és a bambusz parketta egy hihetetlen burkolat, ráadásul rendkívüli minőségű is.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategóriák

Hivatkozások