Egyben vagy részletekben legyen az öntöző telepítve?

0 Comments

öntözőrendszer

Manapság nehéz körülmények között élünk, a gazdasági nyomás mindannyiunk vállát nyomja valamelyest, és ez többé-kevésbé úgy jelenik meg, hogy spórolni szeretnénk, ahol lehet. Igaz lehet ez az öntözőre is, egyre többször hallani ügyfelektől, hogy szeretnék mechanikusan, csapnyitással vezérelve az öntözőt a kertjükbe, mert sok pénzbe kerül az elektromos vezérlés, hogy teljesen automata öntözőrendszer legyen már az elején. Sok esetben nem tudjuk lebeszélni a kedves vevőt erről és telepítjük neki az öntözőt kézi nyitásra. Viszont még nem láttam olyat, aki egy rövidke idő után ne bánta volna meg az ilyen irányú döntését, amikor a kézi öntözőrendszer automatára történő átépítéséről volt szó. Ennek okai a következők:
Az ember hamar belefárad, hogy folyton arra kelljen figyelnie, mikor nyitotta ki a csapot, elzárja, kinyissa a másikat, azt is időben elzárja, ez túlságosan is leköti a figyelmét.
– Nem tudunk a kellő időben csak ezért felkelni az ágyból, az öntöző működésének ideális ideje ugyanis a hajnali órák, mert ilyenkor kevesebb a párolgás és kevesebb víz megy veszendőbe, azaz kevesebb párolog el a levegőben úgy, hogy nem a növények gyökérzete kapja azt meg, ezért nyilván nappal és este nyitogatjuk a csapokat, amikor ráérünk.
– Ha elmegy az ember nyaralni, még mindig meg kell kérni valakit, hogy nyitogassa a csapokat helyettünk, mert nem automata.
– Amikor pedig rászánja magát a kedves vevő, hogy automatizálja, akkor végül sokkal többe kerül, mintha eleve így építették volna ki az öntözőt, mert nem lehet egy az egyben átszerelni, más idomok is kellenek pluszban, a csapok feleslegessé válnak, de azért ki kellett őket fizetni, és ennek már nem kapjuk vissza az árát.
– Az átépítéssel a kert egy része újra fel lesz túrva, ez pedig kész rémálom tud lenni, nem is beszélve a kerttulajdonos abbéli aggodalmáról, hogy az öntöző automatizálása közbeni szerelések következtében tönkremehetnek a szép növényei.
Az öntöző telepítőjének ugyanakkora erőfeszítés és munkaóra lesz az átépítés, ezért persze még egyszer fel fogja számolni azt, így dupla költség keletkezik.
Egyszóval ilyenkor az öntöző sokszor már inkább bosszúságot okoz, mintsem felüdülést, tehát valószínűleg nem éri meg azt a spórolást, amelyhez az elején hozzájutottunk. Az öntöző célja pedig a kerttulajdonos kényelme, nem az idegeskedése, ezért kifejezetten ajánlatos az öntöző egyben történő kiépítése rögtön készre, automatára.
Nyilván más helyzet, amikor a kert maga részletekben van kiépítve, emiatt szakaszokra van bontva az öntöző, és bár az elektronika ki van építve és az induló pontok a vízhez meg vannak alapozva, mégis az öntöző csővezetéke és szórófejei csak később kerülnek a földbe.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategóriák

Hivatkozások